donderdag 19 mei 2011

Tweede dag van anti-NAVO protest in Taloqan

Inwoners van Taloqan, de hoofdstad van de provincie Takhar, hebben hun protest tegen de NAVO op donderdag voortgezet. Ze staken onder meer een deel van het politiehoofdkwartier in brand.

Ze demonstreren tegen een nachtelijke aanval van de NAVO waarbij woensdag vier burgers werden gedood. Bij de betogingen van gisteren vielen minstens 12 doden en 65 gewonden.

De demonstranten zeggen dat de mensen die door de NAVO werden omgebracht burgers waren.

Functionarissen van de provincie zeggen dat de demonstranten het hoofdkwartier van de politie bestormden en een deel van het gebouw in brand staken. Dat meldt TOLOnieuws.

President Hamid Karzai heeft een delegatie naar de provincie gestuurd om een onderzoek in te stellen naar de aanval van de NAVO. De gouverneur van de provincie heeft een gesprek gevoerd met de nabestaanden en beloofd dat er een onderzoek komt.

Karzai veroordeelde de aanval van de NAVO.

Een woordvoerder van de gouverneur zei dat de politiestrijdmacht instructies heeft gekregen om geen geweld te gebruiken waardoor demonstranten gewond kunnen raken, aldus Tolo.

Maar de BBC meldt dat veiligheidtroepen het vuur hebben geopend.

De NAVO beweert bij de aanval een lid van een netwerk van opstandelingen uit Oezbekistan te hebben gedood en twee gewapende vrouwen.

De NAVO zegt ook dat de aanval samen met Afghaanse strijdkrachten werd uitgevoerd. Maar de Afghaanse autoriteiten zeggen dat ze er niet aan deelnamen.

De Afghaanse regering heeft de NAVO herhaaldelijk opgeroepen om nachtelijke overvallen en huisdoorzoekingen te stoppen in Afghaanse dorpen.

Zie ook:
Zeker 11 doden bij demonstratie tegen burgerdoden