zaterdag 28 mei 2011

Generaal Daud Daud en Duitse soldaten gedood bij zelfmoordaanslag Takhar in Noord-Afghanistan

Generaal Dawood Dawood, de commandant van de 303rd Pamir Zone in Noord-Afghanistan, is zaterdag bij een zelfmoordaanslag gedood. Bij de aanval vonden zeker 7 mensen de dood, waaronder de politiecommandant van Takhar en 2 buitenlandse militairen.

De Afghaanse nieuwszender TOLO meldde de dood van de Afghaanse generaal. De zelfmoordaanvaller sloeg toe toen Daud een ontmoeting had met andere functionarissen in de residentie van de gouverneur in Taloqan, de hoofdstad van Takhar.

Ook Mawlawi Shah Jahan, de politiecommandant van de provincie Takhar, een bewaker en de secretaris van de gouverneur werden gedood bij de aanval, aldus het hoofd van het ziekenhuis in Takhar.

Bij de zelfmoordaanslag op de commandant van de politieregio Noord-Afghanistan zijn ook ISAF-soldaten uit Duitsland gedood.

De commandant van de Duitse troepen in Noord-Afghanistan, generaal Markus Kneip, zou gewond zijn geraakt.

Kneip was aanwezig bij de bijeenkomst bij de gouverneur. Dat vertelde generaal Salmai Wesa, de commandant van het Afghaanse leger in de regio Noord-Afghanistan, aan het Duitse persbureau DPA.

Volgens Wesa moet Kneip zeker gewond zijn geraakt: "Wesa sagte, er sei kein Arzt, Kneip müsse aber nach seiner Einschätzung mindestens verletzt worden sein."

Duitse media melden intussen krant de dat generaal Markus Kneip de aanslag heeft overleefd. Hij raakte wel gewond.

Mogelijk was Kneip het doelwit van de aanslag.

Zeker tien mensen, waaronder de gouverneur van Takhar en beveiligers raakten gewond bij de aanval. De meeste gewonden zouden zware brandwonden hebben opgelopen, aldus TOLONieuws.

Een woordvoerder van het kantoor van de gouverneur heeft gezegd dat zeven mensen omkwamen bij de aanslag, waaronder drie buitenlandse soldaten.

De NAVO zegt dat uit eerste berichten blijkt dat er slachtoffers zijn onder ISAF-militairen en Afghaanse soldaten.

Volgens de NAVO zijn er westerse en Afghaanse troepen onder een aanzienlijk aantal slachtoffers.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De provincie Takhar, en ostelijke buurprovincie van Kunduz, wordt geleid door Duitsland.

H.E. Mohammed Daud Daud, kortweg generaal Daud, is de politiecommandant voor de hele regio Noord-Afghanistan.

Generaal Daud was een voormalige militaire commandant van de Noordelijke Alliantie, de Afghaanse strijdmacht die in de jaren negentig tegen de Taliban vocht en vervolgens samenwerkte met de inval van de internationale coalitie in oktober 2001.

Zie ook:
Duitse soldaten gedood bij zelfmoordaanval in Takhar